Roma, Bizans ve Osmanlı döneminde şifa suları ile bilinen Yalova Termal, Atatürk’ün de beğenisini kazanmıştır. “Yalova benim kentim” diyerek beğenisini ortaya koyan Atatürk, kentin önce Baltacı Ciftligi ve Millet Çiftligi köşklerinde kalmıştır.
Mustafa Kemal ve arkadaşları 1929 yılında İran Şahı Rıza Pehlevi’nin ağırlanması için Termal’de bulunan bu adresi seçerler. 38 günde köşk tamamlanır ve köşkün mobilyaları Dolmabahçe Sarayı’ndan getirilir. Kullanılan halılar ise Hereke’den.
Köşkün giriş bölümü, bir holle şeref salonuna bağlanır. Oradan, sol taraftaki iki kapıyla yemek ve toplantı amaçlı kullanılmış büyük salona geçilir. Giriş Salonu’nda yer alan “Kurşunlu banyo ve kadınlar” tablosu Cumhuriyet dönemi ressamlarından Nurettin Niyazi (Ergüven)’e aittir. Tablonun; aklınızı başınızdan alabailecek kadar muhteşem oldugunu da belirtmek isterim. Köşkün görevlileri tablonun anlatımını bu nedenle sona bırakıyorlar merak duygunuz biraz daha artsın diye sanırım, ki öyle de oluyor. Meraklandığınızı hisseder gibiyim…
Not: Köşk fotoğraf çekimine yasak olduğu için; köşkün içersinin fotoğraflar Yalova Valiliği sitesinden alınmıştır.